Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Μαζεύω τα αυγά με τις φωνούλες



Τα παιδιά είναι σημαντικό να αναγνωρίζουν τα γραφήματα και να μπορούν να ταυτίζουν το γράφημα με την σωστή φωνή. Οι δραστηριότητες πρέπει να ενέχουν το στοιχείο της βιωματικής συμμετοχής. Με τον τρόπο αυτό το παιδί μαθαίνει καλύτερα και παράλληλα διασκεδάζει.

Δραστηριότητα: 
Ο Ορέστης και η Άννα είναι σκανταλιάρικα λαγουδάκια. Στον κήπο τους βρήκαν πασχαλινά αυγά. Στον Ορέστη αρέσουν όσα αυγά εχουν "ο" και στην Άννα όσα έχουν "α"! Όμως είναι μικρά και δεν ξέρουν πως να τα ξεχωρίσουν  Τι λες να τα βοηθήσουμε να μαζέψουν τα πασχαλινά αυγά; πρόσεξε όμως, υπάρχουν παγίδες.... στον κήπο δεν κρύβονται μόνο αυγά με "ο" ή "α"διάλεξε με προσοχή μεγάλη !🐇

🌸 Καθώς το παιδί εντοπίζει το γράφημα ειναι σημαντικό να μπορεί το συνδέει με την φωνημική του ταυτότητα ( το πως "φωνάζει")

🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰
Καθώς το παιδί αναπτύσσεται, εξελίσσεται μαζί και η ικανότητα του για τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών ανάμεσα σε αντικείμενα και σύμβολα. Ένα παιδί σχολικής ηλικίας πρέπει να έχει αναπτυγμένη πολύ καλά την οπτική διάκριση για να μπορεί να ξεχωρίσει αφηρημένα σύμβολα όπως είναι τα γράμματα και οι αριθμοί.
Αρκετά παιδιά δεν εντοπίζουν με επιτυχία τις διαφορές ανάμεσα σε γράμματα με αποτέλεσμα να εμφανίζουν αργότερα προβλήματα στην ανάγνωση και στη γραφή. Χρειάζεται λοιπόν να γίνουν αρκετές ασκήσεις ενδυνάμωσης της Οπτικής διάκρισης για να μειωθούν οι δυσκολίες.
🐇 Στην πιο κάτω άσκηση δουλεύουμε: 
🐰οπτική διάκριση🐰παρατηρητικότητα🐰λέπτη κίνηση🐰φωνημική επίγνωση



Αντωνία Κυρμίτση Φιλόλογος - Ειδική Εκπαίδευση ΜΑΕξειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες/δυσλεξία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου