Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Ο Ζαχαρομίλητος και ο Κακοσάπουνος - φιλία

Ο Ζαχαρομίλητος και ο Κακοσάπουνος


👬👭👫👬👭👫👬👭👫👬👭👫👭👫👬👭👫

Όλοι γνωρίζουμε το γνωστό πείραμα με το πιπέρι και το σαπούνι. Εδώ το χρησιμοποιήσαμε στα πλαίσια ενός ψυχοπαιδαγωγικού προγράμματος.

📌Υλικά:
Πλαστελίνη, δύο ξυλάκια, πιπέρι, νερό και ζάχαρη
Ζητήστε από το παιδί να φτιάξει δύο προσωπάκια με την πλαστελίνη, όπως φαίνεται πιο κάτω στις φωτογραφίες. Έτσι, φτιάχνουμε τους ήρωες της ιστορίας, που είναι ο Κακοσάπουνος και ο Ζαχαρομίλητος.Έπειτα, βάζουμε στα κεφάλια τους ζάχαρη και σαπούνι. Για να στηρίζονται τα προσωπάκια και να μπορούμε να τα κρατάμε, τοποθετούμε τα ξυλάκια στη βάση.
Στη συνέχεια, ζητάμε από το παιδί να γεμίσει το πιάτο με νερό. Δώστε του το πιπέρι και ζητήστε του να το ρίξει στο νερό. Πείτε του:
" Το νερό είναι μια πόλη που ζούνε πολλοί άνθρωποι, οι πιπερούληδες. Όλοι ζουν αρμονικά, ώσπου μια μέρα εμφανίστηκε ένας κακός άνθρωπος που συνεχώς μιλούσε άσχημα, γκρίνιαζε και ήθελε πάντα να γίνεται το δικό του. Αυτός ο άνθρωπος ονομαζόταν Κακοσάπουνος!"
Στο σημείο αυτό, ζητήστε από το παιδί να τοποθετήσει με το δάχτυλο του το σαπούνι στο κέντρο του πιάτου. Τότε τα πιπέρια απομακρύνονται από το κέντρο του πιάτου. Συνεχίζουμε λέγοντας στο παιδί :"Οι άνθρωποι φεύγουν μακριά όταν κάποιος δεν φέρεται σωστά και δε θέλουν να είναι φίλοι. Μια άλλη μέρα, ήρθε στην πόλη αυτή ένας ασπρομάλλης κύριος, ο Ζαχαρομίλητος. "
Ζητήστε απο το παιδί να ρίξει ζάχαρη στο κέντρο του πιάτου. Τι γίνεται; τα πιπέρια αρχίζουν να μετακινούνται στο κέντρο σιγα σιγα. Πείτε στο παιδί: "Όταν κάποιος είναι ευγενικός και καλός, οι άλλοι έρχονται σιγα σιγα κοντα του. Έτσι, έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα και να γίνουν φίλοι"
Στο τέλος, συμπληρώσαμε μαζί το φύλλο εργασίας " Η συνταγή της φιλίας" 


Αντωνία Κυρμίτση 
Φιλόλογος - Ειδική Εκπαίδευση ΜΑ
Εξειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες/δυσλεξία
👭👬👫👭👬👭👫👬👭👫👬👭👫👬👭👫👬




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου